Pšeničná celozrnná múka

Vyrába sa zomletím vyčistenej celej pšenice na potrebnú granuláciu.Obsahuje aj pomleté klíčky a otruby, vďaka ktorým je pšeničná múka obohatená o vitamíny a minerály.Obsahuje aj vonkajšej časti zrna, ktoré sú bohaté na minerálne látky, vitamíny a vlákninu, preto sú výrobky z nej výživovo hodnotnejšie.Celozrnná múka má nižší glykemický index. Pečivo je vláčnejšia, vydrží dlhšie jemné. Pečivo bude tmavší a výrazne chutnejšie.Celozrnná pšeničná múka je vhodná na prípravu cesta na chlieb, buchty a rôzne koláče.Celozrnné múky majú kratšiu trvanlivosť - môžu byť jemne alebo hrubo mleté.V porovnaní s bielou múkou vám rýchlejšie dodá pocit sýtosti a dodá telu hodnotnejšie látky.Pšeničná celozrnná múka je vhodná na pečenie koláčov, chleba, iného pečiva, zákuskov, palaciniek, waflí a zahusťovanie.V 100g obsahuje približne: 340 kcal, 11,5g bielkovín, 62g sacharidov, 9g vlákniny, 2g tuku

 Celozrnný pšeničný domáci chlieb

Suroviny:

500 g celozrnnej pšeničnej múky, 200 g hladkej pšeničnej múky, 350-450 ml vlažnej vody, 2 CL celej rasce, 1 PL kryštáľového cukru, 2 PL soli, 1 CL kryštáľového cukru, 2 uvarené a na jemno nastrúhané zemiaky, 42 g čerstvého droždia

Postup

Do misy preosejeme obe múky a premiešame so soľou, cukrom a rascou. Do priehlbinky v múke dáme postrúhané zemiaky, cukor a rozdrobené droždie, ktoré zalejeme trochou vlažnej vody. Po vykysnutí kvásku zarobíme s ostatnou vlažnou vodou pružné, nelepivé, tuhšie cesto. Posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu. Na múkou poprášenej doske cesto znovu prepracujeme a vyformujeme guľatý bochník, ktorý prenesieme na plech, vystlaný pečiacim papierom. Necháme 30 minút podkysnúť a potrieme studenou vodou. Trúbu predohrejeme na 220 stupňov, na spodok dáme kastrolik s horúcou vodou a vložíme chlieb. Po 15 minútach stiahneme teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 30-40 minút. Chlieb vyberieme, znovu potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť.

TOP