Celozrnná múka
Celozrnná múka. Akú si vybrať a prečo je zdravá?
Nie je dobré z našej stravy obilniny úplne vylúčiť. Dodávajú nám energiu. Máme však možnosť zvoliť si ich oveľa zdravšie varianty. Možností je neúrekom.
Ak sa zdravo stravujete a sledujete trendy vo výžive, určite viete, že nie je také jednoduché natrafiť na pravé (nie zafarbené) celozrnné pečivo.
Rozhodnete sa preto upiecť si výživný chlieb plný vlákniny v domácej pekárničke či v obyčajnej chlebovej forme. Vybrali ste sa preto do biopredajne a presne viete, čo chcete - celozrnnú múku. Potom však zistíte, že tých je na trhu hneď niekoľko.
Celozrnná ražná, celozrnná pšeničná, celozrnná špaldová, celozrnná jačmenná a ešte aj špeciál, plnohodnotná, chlebová a tak ďalej...
Pojem "celozrnná"
Znamená, že je zomletá z celého zrna a vyrába sa zo všetkých druhov obilnín, vrátane pšenice. Obsahuje vysoký podiel vlákniny a vitamínov. Aby ste jej výživové hodnoty zachovali, mali by ste ju skladovať presne podľa uvedených odporúčaní.
Pre porovnanie, obsah vlákniny v celozrnnom chlebe je asi 6 gramov na 100 gramov. V bežnom pšeničnom chlebe len 2 gramy. Čo sa týka ostatných výživových hodnôt, svetlá pšeničná múka je oproti nej ochudobnená až o 60% vápnika, 76% železa, 85% horčíka, 78% zinku, 77% vitamínu B1, o 80% B2 a 86% vitamínu E!
Celozrnná múka tak dokáže chrániť naše srdce, znižovať cholesterol a predchádzať tak obezite.
Ako je to s celozrnnosťou?
Aj názov napovedá, že celozrnná múka sa melie z celých zŕn, teda aj s otrubami a klíčkami. Zachováva si predovšetkým minerály ako horčík, zinok, železo a aj vlákninu. Vláknina pomáha s vyprázdňovaním, metabolizovaním cukrov či cholesterolu. Navyše vďaka vláknine človek cíti sýtosť, preto celozrnného pečiva skonzumujeme menej, ako pečiva bez vlákniny. Takéto pečivo má výraznejšiu chuť a energia je z neho vypúšťaná postupne pomaly. Ak teda chcete prázdne biele pečivo vymeniť za plnohodnotnejšie celozrnné, nemáte nad čím váhať. Kupovať ale musíte len výrobky s označením „celozrnný výrobok“, keďže slovíčka ako „cereálny“ alebo „viaczrnný“ nemajú s celozrnnou múkou nič spoločné. Cereálny vlastne znamená obilninový a viaczrnný výrobok je vyrobený z viacerých druhov obilnín. Pravý celozrnný výrobok musí obsahovať minimálne 80% celozrnnej múky.