Ražná celozrnná múka

Z ražnej celozrnnej múky sa pečie chutný a vláčny ražný chlieb. Z ražnej celozrnnej múky vieme upiecť akékoľvek pečivo, ale predovšetkým z ražnej múky sa pečie chlieb. Fajný, mäkučký a vláčny. Raž je veľmi bohatá na vitamíny a obsahuje veľmi dôležité minerálne látky. Veľmi dobre pôsobí na život človeka.V pekárstve sa ražná múka používa aj v kombinácii so pšeničnými múkami.

 

Ražná celozrnná múka

346,98 kcalKalórie:
1 451,82 kJEnergia:
1x 100gJednotka:
MúkyKategória:
11,27 gBielkoviny:
71,76 gSacharidy:
1,87 g   Z toho cukry:
1,73 gTuky:
0,183 g   Z toho nasýtené mastné kyseliny :
0 g   Transmastné kyseliny:
0,470 g   Mononenasýtené mastné kyseliny:
0,950 g   Polynenasýtené mastné kyseliny:
-   Cholesterol:
-Soľ:
13,3 gVláknina:
14,6 gVoda:
27,666 mgVápnik:
 

 

Ražný kváskový chlieb

Domáci chlieb, ktorý vám ponúkam, je vyrábaný ručne podľa tradičnej receptúry našich predkov a prastarých materí. Z čistej ražnej celozrnnej múky, bez pridania konzervačných prísad, aditív, stabilizátorov a regulátorov chuti. Jeho výroba sa začína  niekoľko dní pred jeho pečením výrobou kvásku bez použitia droždia. A to tak, že časť cesta z predchádzajúceho pečenia sa ponechá, pridá sa voda, múka a nechá sa prebehnúť prirodzený proces trojstupňového kvasenia a mliečneho kysnutia. Takto je časť škrobu a lepku rozložená na jednoduchšie, ľahšie stráviteľné cukry a aminokyseliny. Výroba je síce náročná a zdĺhavá,  zato kvások je prírodným konzervantom a zárukou, že chlebík bude aj viac ako po týždni zdravý, svieži, chutný a voňavý. V každom prípade sa naň oplatí si počkať.

Ražný kvasený chlieb obsahuje malé množstvo ražného lepku sekalinu, ktorý je dobre trávený vďaka vysokému obsahu vlákniny v chlebe. Ten je ale potrebné dôkladne a dlho požuť, aby už v ústach došlo pôsobením ptyalinu k oddeleniu škrobu a zostávajúceho sekalinu, ktorý sa viaže na vlákninu. Vláknina viaže škodlivé látky a odvádza ich z tela. Vláknina taktiež uľahčuje trávenie malého množstva ražného lepku sekalínu,je menej škodlivý,ako pšeničný lepok gliadín.

 

 
TOP